Springfield Village – Mental Health at the Heart of the Community

Time: 14:35 - 14:55

Date: 8 June 2022

8-june-2022 14:35 8-june-2022 14:55 Europe/London Springfield Village – Mental Health at the Heart of the Community

The regeneration of the Springfield University Hospital site will reduce the stigma of mental health conditions by integrating the organisation within the community. This is achieved by combining the vision of a forward-thinking NHS Trust, a progressive view of mental health provision and the innovative thinking of an architect, Springfield Village will modernise and transform… Read more »

Design in Mental Health

Synopsis

The regeneration of the Springfield University Hospital site will reduce the stigma of mental health conditions by integrating the organisation within the community. This is achieved by combining the vision of a forward-thinking NHS Trust, a progressive view of mental health provision and the innovative thinking of an architect, Springfield Village will modernise and transform the way that mental health services are delivered for over a million Londoners.
The project creates state-of-the-art Inpatient Forensic and Non-Forensic mental health facilities, including 8 new wards with 134 beds, as well as outpatient consulting rooms, office space, retail areas and plant rooms. The wider project includes over 800 new homes, including 20% affordable housing, alongside community shops and a café, a new care home and land available for a new school, all adjacent to a 32-acre new public park. Major parts of the project were funded by the sale of underused buildings and surplus land to residential developers, enabling new facilities to be built alongside live mental health services.
The guiding principles of the new mental health facilities focus on a variety of environments, both internal and external, to create a homely environment that avoids monotony. Gardens and external spaces are incorporated, for the benefit of service users, staff, and visitors. The design achieves a multi-level hospital on a relatively constrained site that links all areas with the internal circulation space, a hospital concourse leading to public facing functions such as shops, restaurant, and gym. The staff entrances are through daylit atriums that bring everyone together in a pleasant, shared environment.
The new facilities were designed with the clinicians and service users to provide the most supportive environment and innovative facilities for the delivery of mental health care.

Speakers

« Back